Avondkapper Montie: 'Soms maak ik per ongeluk kunst. Stiekem. Dat hou ik voor mezelf.'

Op het kruispunt van cultureel Rotterdam - daar waar de Binnenweg samenkomt met de Gouvernestraat - vinden we de eerste avondkapper van Nederland, een kleinschalige zaak met de sfeer van een huiskamer. Wie gaat er schuil achter dit unieke concept? Het blijkt een kleurrijk en eigenzinnig man. ‘Creativiteit heeft in mijn belevenis niets te maken met het genereren van ideeën. Creativiteit impliceert weghalen. Dat is wat ik doe.’

De laatste en de eerste
Montie is de 60-jarige eigenaar van de zaak: ‘Het idee sluimerde al langer. Ik had me echter te houden aan de wet. Vanaf het moment dat de winkeltijdenwet in werking trad, in maart 1996, heb ik mijzelf geprofileerd als de eerste en de laatste avondkapper. De laatste omdat ik zolang mogelijk open wilde en wil zijn, de eerste omdat ik de eerste was met dit concept.

Perfecte kapsel
Tot op de dag van vandaag ben ik op zoek naar het perfecte kapsel. Zodra ik dat gevonden heb, is het gedaan met knippen.’ Op de vraag of hij een beeld in zijn hoofd heeft van dat perfecte kapsel, antwoordt hij: ‘Ja, iedere keer opnieuw wanneer ik iemand in mijn stoel heb zitten…’.

Meer over dit beroep

Hip, trendy, kort, lang, gekleurd of 'gewoon'. Eigenlijk is bijna alles op het gebied van kapsels mogelijk. De variëteit aan kapsalons, zeker in de grote steden maar inmiddels ook daarbuiten, is enorm. Werken in een kapsalon of de klanten bij je thuis laten komen, het kan tegenwoordig allemaal. 

Opleiding

Je mag jezelf kapper noemen als je een officiële kappers-opleiding met een diploma hebt afgerond. 
Er is een groot aanbod aan dag- en avond-opleidingen. Je hebt dus veel mogelijkheden om de opleiding te zoeken die het beste bij jou past.

Vaardigheden

Als kapper moet je van vele markten thuis zijn. Je moet een beeldhouwer, een schilder, een ontwerper en een psycholoog zijn en je moet een luisterend oor hebben. Maar bovenal is de passie voor het vak essentieel om succesvol te zijn.