Caroline Tintel, interieurarchitect:
‘Een ontwerp is een stuk van jezelf’’

Een interieurarchitect of binnenhuisarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van het interieur: ruimte-indeling, vorm, licht (zowel kunst- als daglicht) en materiaal. De interieurarchitect geeft vorm aan de leefomgeving.

Het vakgebied wordt binnenhuisarchitectuur, interieurarchitectuur of ruimtelijke vormgeving genoemd.

Caroline Tintel is interieur-architect. Zij maakt onder meer ruimtelijke ontwerpen en geeft kleurstofferings- en inrichtingsadvies voor woningen en kantoren.

Ook verzorgt zij de styling van tentoonstellingen en maakt ze toneelbeelden voor theaterproducties. Dat haar passie daar lag, ontdekte ze eigenlijk pas op latere leeftijd.

‘Ik werkte als assistent-bedrijfsleider bij een van de hobbywinkels van Pipoos, maar op mijn 50e besloot ik het roer om te gooien. Ik bezocht een open dag van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, een HBO-opleiding voor beeldende kunst en vormgeving. Dat voelde direct goed. Die open dag was in april, ik deed toelatingsexamen en in september van dat jaar begon ik met mijn opleiding interieurarchitectuur. Ik was de oudste student, een meisje van 23 was de jongste en de andere studenten zaten daar qua leeftijd tussenin. We gingen van start met 25 man, daarvan deden er uiteindelijk maar tien examen. Want ja, een HBO-opleiding in deeltijd is een slijtageslag. De opleiding is al zwaar, maar helemaal als je die moet combineren met een baan, relatie en gezin. Ik woonde alleen, mijn kinderen waren de deur uit en ik kon me dus helemaal richten op mijn studie. Daarnaast liep ik stage bij een architectenbureau. Ik kijk met heel veel plezier op die tijd terug.

Toen tijdens mijn opleiding de crisis los barstte, zag ik wel aankomen dat het lastig zou worden om bij een bureau in loondienst aan de slag te gaan. Dus toen ik in het derde jaar van mijn opleiding via mijn eigen netwerk een aantal betaalde opdrachten kreeg, besloot ik voor mezelf te beginnen. En dat bevalt me prima.

Luisteren
Ik vind het heel belangrijk om een project samen met mijn opdrachtgever te doen, mensen moeten zich wel in mijn ontwerp herkennen. Dat betekent natuurlijk allereerst goed luisteren naar de opdrachtgever om vervolgens daar het ontwerp op af te stemmen. Dat betekent niet dat ik klakkeloos doe wat mijn opdrachtgever vraagt, maar als mensen graag een vintagestijl willen, ga ik geen strak design voorstellen. Als ik tijdens gesprekken en doorvragen merk dat er een andere, onderliggende behoefte is, aarzel ik niet om iets verrassends voor te stellen. Dat is trouwens het voordeel van mijn leeftijd. Dan weet je dat er onder de vraag die mensen stellen, soms een hele andere behoefte ligt. Zo kan het zijn dat het probleem bijvoorbeeld niet in het huis zit, maar in de relatie…

Kwetsbare kant
Het is fijn om mooie dingen te ontwerpen, al zit er ook een kwetsbare kant aan dit beroep. Als mensen een bepaald product niet willen, dan ligt dat aan het product. Als mensen mijn ontwerp afkeuren, dan voelt dat toch anders. Het is een stuk van mezelf, mijn hart en ziel ligt er in. 

Loft Noordereiland
Een van de ontwerpen waar ik heel trots op ben, is een loft op het Noordereiland in Rotterdam. Het was eerst een zolderappartement met een kleine, donkere slaapkamer. Bij inventarisatie bleek de grenen vloer die er lag, slecht gelegd en dat was niet te verhelpen. In gesprekken met mijn opdrachtgeefster ontdekte ik dat ze op een bepaalde manier in het leven staat. Zij reist over de hele wereld, heeft weinig spullen, houdt van ruimte om zich heen en vindt het recyclen van dingen belangrijk. En dat ze een hangmat heeft waarin ze graag ligt te lezen. Ze vond het bovendien jammer dat ze zo dicht bij het water woonde, maar dat ze dat vanuit haar appartement niet kon zien. Dit soort informatie sla ik op in een figuurlijke kast in mijn hoofd. Van lieverlee ontstond bij mij het idee om van alle kamers één grote ruimte te maken en alle functies die je in een woning nodig hebt, zoveel mogelijk langs 

de wand te plaatsen. De plek voor de hangmat was ook snel bepaald: in de late middagzon. Het hout van de vloer zou hergebruikt worden.

Grenenhouten lint
Het ontwerp werd een grenenhouten lint dat langs de wanden door het hele appartement slingert. Het grenen hout begint nu als bank, loopt over in een boekenkast, dan in een kast voor leuke spullen, in een lichtgoot, vervolgens in een lichtbak en tenslotte in een ladekast. Aan de andere kant van de ruimte loopt het hout via de radiatorombouw bij de eetkamertafel en de keukenkastjes, over in een kastenwand. Die vormt ook een trap en zitje bij het hoge zolderraam en eindigt in een bed. Vanaf het zitje in de kastenwand zie je de Maas. Zo ontstond een hele fijne, persoonlijke leefruimte waar de opdrachtgeefster nog steeds erg blij mee is.

Loft Noordereiland

Volg je hart
Als er mensen zijn die mijn verhaal lezen en interieurarchitect willen worden, dan heb ik eigenlijk maar één advies: Volg je hart en doe het gewoon! Kijk, sommige interieurarchitecten worden wereldberoemd en schathemelrijk, maar dat is maar voor een enkeling weggelegd. Voor de meesten is het gewoon hard werken. Maar als je ziet hoe blij mensen van je ontwerpen worden! Dan maakt het niet uit of dat van een kastje is of van een kasteel dat je ontworpen hebt. Het is gewoon een heel tof vak!’

Opleiding en titel

In Nederland zijn er acht hogescholen die een erkende opleiding bieden voor Bachelor en/of Master Interieurarchitectuur. De titel interieurarchitect is in Nederland sinds 1987 beschermd. Interieurarchitecten die na 1 januari 2015 zijn afgestudeerd, zijn verplicht om na het afronden van de masteropleiding eerst twee jaar beroepservaring op te doen voordat ze zich kunnen inschrijven in het architectenregister en dus de titel architect mogen voeren.

Bij- en nascholing

Met de inwerkingtreding van de gewijzigde WAT (Wet op de architectentitel) per 1 januari 2011 moeten interieurarchitecten door middel van passende bij- en nascholing gedurende minimaal 16 uur per jaar de ontwikkelingen in het vakgebied bijhouden. Interieurarchitecten zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze hieraan invulling geven en moeten een overzicht van hun activiteiten bijhouden.