Robert van Vliet, kaasspecialist:
‘Ik ben dag en nacht met kaas bezig’

'Kaas: ik ben er zowat dag en nacht mee bezig. Het zit altijd in mijn hoofd. Ik vind het een van de leukste producten. Ook omdat het een natuurlijk product is. Elke kaas kan zo enorm anders zijn. Er zit ook vaak een verhaal achter. Iedere boer maakt de kaas op zijn eigen manier. Het is ook de voeding die de koeien krijgen die de smaak van de kaas bepaalt. Als een boer tien kazen uit een vak maakt, dan smaken ze na een jaar toch allemaal net iets anders. Daarom laat ik mijn klanten de boerenkaas ook altijd proeven, want ik wil wel weten of ze datgene wat ze kopen ook echt lekker vinden.

Van bestelauto naar winkel
Ik heb deze winkel sinds 2008 en werk samen met mijn vrouw. Hiervoor heb ik 12 jaar met een kleine bestelauto met een koelcel aan huis geleverd. Ik had een vast klantenbestand en die reed ik elke week na. Tot er een winkel in Bleiswijk leeg kwam, daar zijn we toen ingetrokken. We hebben iemand in dienst die 28 uur werkt en iemand die alleen op zaterdag werkt. We verkopen enorm veel pakketten en cadeautjes en op zaterdag zijn wij druk bezig om dit voor te bereiden, in te pakken en klaar te zetten.

Smaak van de klanten
Bij de inkoop van kazen koop ik niet alleen wat ik zelf lekker vind. Ik weet inmiddels ook wat mijn klanten lekker vinden. Ik probeer natuurlijk wel eens bijzondere kazen. Die laten we onze klanten dan proeven. Ik heb al wel gemerkt dat een groot deel van mijn klanten een klassieke smaak hebben. Als een kaasje er bijzonder uitziet, dan wil het niet altijd lukken om die te laten proeven. Zo ken ik de smaak van de meeste van mijn klanten inmiddels wel. Dat is het voordeel van een dorp denk ik. Ik hoef iemand die altijd jonge kaas koopt geen oude scherpe boerenkaas voor te schotelen.

Persoonlijke aandacht
Een van de leukste kanten van mijn werk is het omgaan met mensen. Ik heb, al zeg ik het zelf, een rare eigenschap: ik onthoud bijna alles van de mensen. Ik denk dat dat komt omdat ik in mensen geïnteresseerd ben. Als ik een klant vraag hoe het met haar man is en zij zegt: “hij is ziek”, dan vraag ik de volgende keer als zij in de winkel is hoe het met hem gaat. Ach, iedereen houdt toch van persoonlijke aandacht? Ik vind het zelf ook leuk als ik in een winkel kom en de mensen herkennen mij nog.

Proeven
Je zou denken dat ik de hele dag van de producten sta te snoepen, maar dat is niet zo. Ik heb een goede discipline. Zou ik aan het eind van de dag, dan hebben we allemaal toch wel eens een zwak moment, een nootje of een stukje kaas nemen, dan ben ik verkocht. Dus: niet doen. Wat ik wel doe is van elke kaas die open gaat een stukje proeven. Gewoon, om zeker te weten dat hij goed is.’