Martin Ettema, natuurgids:
'De natuur is een mooie, bijzondere wereld'

‘De natuur speelt een belangrijke rol in mijn leven. Als kind was ik er al mee bezig. Door het drukke gezinsleven en mijn werkzaamheden kon ik er een aantal jaar minder aandacht aan besteden, maar nu heb ik het weer helemaal herontdekt. Een paar jaar geleden volgde ik de opleiding voor IVN Natuurgids. Het was een pittige opleiding van anderhalf jaar die mij veel heeft geleerd over de natuur in mijn directe omgeving.

“Goed” of “slecht”
Ik wilde vooral meer weten over het natuurgebied Zuid-Kennemerland. Nu trek ik als gids met groepen mensen dit gebied in en breng ik het enthousiasme dat ik zelf over de natuur heb, over op anderen. Natuurlijk ontstaat dan wel eens discussie over of iets “goed” of “slecht” is.

Denk bijvoorbeeld aan het afschieten van de damherten in het gebied van de Amsterdamse Waterleiding Duinen, onderdeel van Zuid-Kennemerland. De grote aantallen damherten tasten de biodiversiteit aan, en ja, dan moeten er maatregelen worden genomen. Maar als gids moet ik neutraal blijven. Ik ben geen bioloog en ben ook niet mede-bepalend voor het beheer van dit gebied, ik vertel er slechts over.

Achtertuin
Ik zie de Kennemerduinen, onderdeel van Zuid-Kennemerland, echt als mijn achtertuin, ik woon er vlakbij. Als het ‘s ochtends licht is, fiets ik door het gebied naar mijn werk. Daar geniet ik enorm van. De natuur is een bijzondere en flexibele wereld die zich altijd aanpast aan de klimatologische omstandigheden.'

'De natuur is mijn passie en dat wil ik graag op anderen overbrengen'

Meer over dit beroep

Als natuurgids leid je belang-stellenden rond in een natuur-gebied, landelijke omgeving of stad(spark). Tijdens de excursie vertel je over diverse onder-werpen. Dit kunnen zijn de planten en dieren die hier voorkomen, de ecologie en ook het ontstaan van dit specifieke gebied. Het uitgangspunt is om de natuurbeleving en de verwondering over de natuur over te brengen.

Opleiding

Het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaam-heid) biedt als vrijwilligers-organisatie de opleiding voor natuurgids aan. Na deze opleiding (1½ jaar) ben je in staat zelfstandig groepen rond te leiden. De opleiding tot IVN-natuurgids wordt verzorgd door vrijwilligers van de diverse landelijke afdelingen. Kijk voor meer informatie op de website van het IVN.

Vaardigheden

Een natuurgids is sociaal, enthousiast, deskundig. Je hebt natuurlijk affiniteit met de natuur en met name de regio waarin je excursies geeft.

Handige links

www.ivn.nl
www.natuurmonumenten.nl