Karin Oldenampsen, Yogadocent:
'Ik zie mezelf als een instrument
om yoga door te geven'

Ik was altijd al geïnteresseerd in hoe het lichaam en de geest op elkaar inwerken. Die interesse gaf richting aan mijn professionele ontwikkeling. Ik begon als verpleegkundige en werkte daarna als bedrijfsmaatschappelijk werker. Beroepen waarin de omgang met mensen centraal staat en die wat mij betreft ook te maken hebben met dienstbaarheid. Maar ook beroepen die best veel van je vragen. Op een gegeven moment was ik dan ook toe aan een vrije periode. Ik nam een sabbatical jaar en ben gaan reizen.

India
Tijdens een reis door India in het jaar 2000 kwam ik in aanraking met meditatie. Vooral dat veranderde mijn leven. Ineens wist ik dat er een weg was om meer zicht én grip te krijgen op de werking van mijn geest. Ook leerde ik gaandeweg verschillende manieren toe te passen om mentale onrust te aanvaarden én te veranderen naar rustiger en vreugdevoller gedachten. Dat blijkt nu een levenslange oefening te zijn!

Leraren
Ik ben zeer dankbaar voor de lessen die ik kreeg van hedendaagse boeddhistische meditatie leraren.In het bijzonder denk ik dan aan de leraren van het Tibetaans Instituut in Huy, België.

Docentenopleiding
Drie jaar geleden kreeg ik de behoefte om me meer te gaan verdiepen in de verschillende aspecten van yoga en ben ik een docentenopleiding gaan volgen bij Yoga Vidya. Dit is een van oorsprong Duitse organisatie die inmiddels in Rotterdam een afdeling heeft.

Sterk lichaam
Tijdens deze opleiding maakte ik kennis met inspirerende mensen en heeft mijn beoefening zich verder kunnen verdiepen. Ik ervaarde dat het onderzoeken van de geest niet mogelijk is zonder een gezond, sterk en flexibel lichaam. Daarom is de beoefening van de fysieke kant van yoga (hatha yoga: houdingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning) ook zo belangrijk en dat kun je gelukkig tot op hoge leeftijd blijven doen.

Sivananda Yoga
Sivananda was een van de grootste yoga meesters van de twintigste eeuw.  Hij onderwees dat yoga zoveel meer is dan de fysieke houdingen alleen. Sivananda Yoga behelst het hele spectrum van Yoga: Jnana yoga (kennis, studie), Raja yoga (concentratie, meditatie), Bhakti yoga (rituelen), Karma yoga (dienstbaarheid) en Kundalini yoga (beheersing van adem en levensenergie).

In Sivananda Yoga vond ik mijn yoga beoefening!  Deze traditie, waarvan Swami Sivananda de grondlegger is, is in mijn ogen zó alles omvattend dat ik ieder keer weer blij ben als ik de serie beoefen.

Instrument
Begin 2017 rondde ik de opleiding af en inmiddels geef ik met veel plezier verschillende lessen op diverse locaties. Ik zie mezelf als een instrument om yoga door te kunnen geven. Op mijn manier, maar vanuit principes die afkomstig zijn uit een eeuwenoude oefenmethode voor lichaam en geest.'