Jeroen Graus, kunstenaar:
'De constructie van de toekomst'

Jeroen Graus studeerde af aan de Kunstacademie van Den Haag en woont en werkt in Rotterdam. Hij geeft onder andere schilder- en tekenles op de TU Delft Culture. 

Hij werkt sinds 2013 aan een project genaamd Fundament of Construction (FOC). Dit project relfecteert zijn fascinatie voor technologie en de toekomst en bestaat uit voornamelijk tekeningen, animaties, videokunst en installaties. De tekeningen tonen onder andere een geconstrueerde werkelijkheid opgebouwd uit een remix van (objecten) technologie, (klassieke) oudheid (geconstrueerd en mythisch) symbolen en de menselijke figuur. 

Interview en tekst: Jan Halkes

'Het project FOC is voor mij een ode aan de kracht van technologie en zijn ongelimiteerde mogelijkheden. Ik wil met mijn project een persoonlijk perspectief tonen; een "alternatief" perspectief op de relatie tussen de mens en zijn plek in de wereld. 

Zoektocht
Mijn zoektocht bestaat uit: Waar ligt de kracht van de mens/gemeenschap en waar ligt de kracht van technologie? Kunnen we deze krachten bundelen en voor ieder individu wereldwijd toegankelijk laten zijn? Waar leidt technologie ons heen? Is er een soort van "eindpunt"? Kan technologie al onze beschavingen  (afgezien van culturen/afkomst/religie) naar een collectieve eenheid leiden? Over landsgrenzen heen heerst al de overeenkomst dat we allemaal dezelfde devices gebruiken met dezelfde appjes erop, wereldwijd. Technologie is al een "bindmiddel" geworden voor 2/3 van de wereld.

Dromer
Van jongs af aan ben ik altijd een dromer geweest. Door het raam in het klaslokaal naar buiten kijken, een soort stil verlangen naar een andere en fascinerendere wereld. Na het op de markt komen van het Quartz horloge rond jaren 80, is mijn fascinatie voor technologie begonnen, het beginpunt van verwondering over technologie. Tot op de dag van vandaag is die verwondering voor technologische apparaten gebleven en alleen maar sterker geworden.  Niet alleen als ik kijk naar wat er technologisch al bereikt is maar ik heb nog meer fascinatie voor wat er gaat komen. 

Gevoelsarmoede
Daarbij lijkt het ook dat we leven in een tijd waarin er steeds meer individuele "gevoelsarmoede" heerst. Gevoel en intuïtie, kenmerken die ons als mens uniek maken lijken vaak te botsen met de hardheid in een wereld van technologie. Hoe groter de reikwijdte van technologie hoe meer we behoefte hebben aan nabij intermenselijk contact. Deze twee "uitersten" vind ik fascinerend.'

‘The two most important days of your life is the day you were born and the day you find out why.’

(Mark Twain)