Henk van Kooy,
restaurateur glas in lood:
'Ik hou van kunst met een vleugje humor'

Henk van Kooy is kunstenaar in hart en nieren en met een bijzondere voorkeur voor het werken met glas in lood. ‘Mijn werk is creatief, maar het uitvoerende gedeelte heeft ook een ambachtelijke kant,’ aldus Van Kooy.

Glimlach
‘Zo rond 1970 ging ik mij steeds meer afzetten tegen alle dingen die moesten. Ik ging naar de Kunstacademie en via een omweg kwam ik daarna op een atelier terecht. Daar leerde ik glasschilderen. Zo maakte ik bijvoorbeeld glas-in-lood ramen voor de Liduina Basiliek in Schiedam. Omdat in Schiedam ook jenever werd gestookt, schilderde ik in sommige ramen ratten en muizen, maar dat weet niet iedereen. Ik probeer in al mijn werken de humor te laten terugkomen. Die glimlach hoort er, wat mij betreft, gewoon bij.

Van coffeeshop tot kerk
Soms doe ik restauratiewerk en dan weer wat anders. Het ene moment vraagt een bakker mij iets voor zijn bakkerij te maken en een volgende keer maak ik werk voor een bedrijf dat zoveel jaar bestaat. Ik schilderde bijvoorbeeld het plafond in Het Zalmhuis en een paar jaar geleden restaureerde ik de ramen van de RDM op de Heijplaat. Kortom, ik werk van coffeeshop tot kerk.

Mond-tot-mondreclame
Ik krijg mijn opdrachten vooral via mond-tot-mondreclame. Mensen zoeken nu vooral via Google en de beste sites trekken het meeste werk weg. Ik heb zelf een hele eenvoudige site. Dat trekt een bepaald publiek die daar juist naar op zoek zijn. En ach, ik heb maar een paar opdrachten per jaar nodig. Het houdt me inmiddels al veertig jaar aan de gang.

Van elkaar leren
Ik werk ook met andere kunstenaars samen om hen bekend te maken met de techniek van glas in lood. De een moet je het leren en de ander heeft het in zijn vingers. Maar dat samen optrekken, is wel leuk. Zo stimuleer je elkaar, je vult elkaar aan en je leert van elkaar.’