Amber Droog, scheidingsmediator:
‘De combinatie van het zakelijke en het emotionele trekt mij aan'

‘Ik ben erg geïnteresseerd in de vraag waarom mensen reageren zoals ze reageren. Want daar ligt altijd een boodschap onder. Dat graven naar die verborgen boodschap vind ik interessant.

Voordat ik in 2014 scheidingsmediator werd, was ik actief als pensioendeskundige in de zakelijke dienstverlening. Ik ben nu eenmaal goed met cijfers. De combinatie van de zakelijke aspecten, het zijn van ondernemer en het emotionele trekt mij enorm aan. Daarnaast maakt ‘bemiddelen’ onderdeel uit van mijn persoonlijkheid, ze noemen me thuis niet voor niets “Zwitserland”. Ik wil er altijd graag voor zorgen dat iedereen elkaar begrijpt.

Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan
Als scheidingsmediator zorg ik ervoor dat partijen afspraken met elkaar maken die later geen problemen opleveren. Ik leg bijvoorbeeld uit wat mensen met hun pensioen kunnen doen, hoe het zit met de partner- en kinderalimentatie en wat wettelijk wel of juist niet kan en mag. Na een paar sessies is er meestal overeenstemming bereikt over het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. En dan het liefst op zo’n manier dat de ex-partners nog met elkaar praten en er niet al te veel boosheid is. Want als die boosheid te groot is, kun je samen niet meer goed voor de kinderen zorgen. Je moet elkaar als ex-partners respecteren. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk dat je nog samen door één deur kunt.

Mediabel
Afhankelijk van de situatie komen stellen zo’n 4 tot 6 keer bij mij langs. Eerst heb ik een kennismakingsgesprek om na te gaan of mensen nog “mediabel” zijn. Dat is wel een voorwaarde. Hebben mensen vervolgens voldoende vertrouwen in mij en zijn we het eens over de kosten van het mediationtraject, dan maken we een vervolgafspraak. In de vervolggesprekken stellen wij het ouderschapsplan op en maken we de verdeling van bezittingen en schulden. Via de franchiseorganisatie 2Divorce waarbij ik aangesloten ben, schakel ik een advocaat in om deze stukken bij de Rechtbank in te dienen. Deze advocaat zorgt vervolgens voor de definitieve afhandeling van de scheiding.

Emoties
Natuurlijk spelen naast alle zakelijke aspecten ook emoties een rol. Er wordt in deze kamer veel gehuild en ruzie gemaakt. Dat vind ik alleen maar goed, dan proberen mensen elkaar nog te bereiken. Mensen komen nu eenmaal niet voor de lol bij mij, scheiden is een serieuze kwestie waarbij het conflict hoog kan oplopen. Het komt voor dat een van de twee partners mij erbij probeert te betrekken. Maar ik ben en blijf onpartijdig en neutraal. Iedere zaak waarmee ik te maken heb, is anders. Soms zijn mensen nog dikke vrienden, maar er kan ook sprake zijn van fysieke mishandeling door een van de partijen. En ook al weet ik dat, dan moet ik me toch neutraal opstellen en de zaken voor allebei goed regelen. In dit werk heb je nu eenmaal met mensen te maken en elk mens is anders en elke combinatie van mensen is anders. Dat maakt mijn werk zo boeiend.

Niet leuk?
Wat ik niet leuk vind aan mijn werk? Ik ben vrij kritisch op mezelf en vind al snel dat het nog beter had gekund. En soms is het lastig dat ik niet kan sparren met een directe collega.’

Opleiding
Amber volgde de opleiding Basis-mediation en Familie-mediation. Natuurlijk zorgt zij er voor dat haar kennis over pensioenverdeling, partner- en kinderalimentatie en erfrecht, altijd up-to-date is. Hiervoor krijgt ze onder meer input vanuit de franchise-organisatie 2Divorce.