Michiel van der Pols, stadsmarinier :
'Wij zijn de ogen en oren van B&W'

Groepsfoto van de Stadsmariniers Rotterdam
v.l.n.r.: Michiel van der Pols, Marcel van de Ven, Tijs Nederveen, Corine Duitman, Rien van der Steenoven, Marcel Dela Haije, Danielle van den Heuvel en Jur Verbeek (oud stadsmarinier)

Michiel van der Pols: 'Stadsmariniers zijn er om de veiligheid in de stad te verbeteren. We zijn als het ware de ogen en oren van het college van B&W en staan daarmee rechtstreeks in contact. Loop ik ergens tegenaan, dan kan ik , als het nodig is, zelfs direct contact opnemen met de burgemeester.'

Met elkaar
'Voor de wijken in Rotterdam waar ik verantwoordelijk voor ben, Tussendijken en Bospolder, is de aandacht vooral gericht op het terugdringen van jeugdoverlast, het bestrijden van drugsoverlast en het zo schoon mogelijk houden van deze wijken. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar gezamenlijk met de andere stadsmariniers, politie, woningcorporaties en stedelijke diensten. Maar ook met de bewoners en ondernemers uit de wijk zelf. Alleen met elkaar kunnen we de situatie in de wijken verbeteren.

Zichtbaar zijn
Ik vind het belangrijk om veel mensen in de wijken te kennen en om “zichtbaar” te zijn. Mijn kantoor zit middenin de wijk en iedereen mag bij me binnenlopen. Ik ben hier veel. Zowel overdag als ’s avonds. Ik wil van de mensen zelf horen wat er op straat gebeurt.

Complex
Het kan zijn dat de problematiek in een straat of een buurt zo complex is, dat extra maatregelen nodig zijn. Zo brachten wij een tijdje geleden in een straat in kaart welke huizen van de woningcorporatie waren en welke niet. Ook keken we waar sprake was van illegale activiteiten zoals gokken of prostitutie, wat drugspanden waren en welke panden er verpauperd uit zagen. Wat bleek? Een aantal problemen concentreerde zich binnen een paar huizen. Het kostte moeite om de huiseigenaren te overtuigen dat actie nodig was, maar we kregen het voor elkaar dat een aantal panden is gerenoveerd. Dan ga je dus veel verder dan het bestrijden van verschijnselen. Ik ben trots op dit resultaat!

Individuele situaties
Ook komt het voor dat we de individuele situaties bekijken en aanpakken. Dat doen we dan huizenblok voor huizenblok. We willen weten wat zich achter elke voordeur afspeelt. Welke wantoestanden komen we daar tegen en hoe kunnen we daarop inspelen? Welke mensen hebben hulp nodig? Dat is monnikenwerk, maar ik zie het als mijn taak om in de vezels van deze wijken te kruipen, de vinger op de zere plek te leggen en positieve zaken een podium te geven.'

Meer weten

Stadsmariniers werken aan het veiliger maken van Rotterdam. Ze hebben een vaste plaats in het veiligheidsbeleid van Rotterdam. Ze lossen schijnbaar onoplosbare problemen op omdat ze snel de juiste personen kunnen inschakelen. In Rotterdam zijn zeven stadsmariniers actief. 

Opleiding

Er is (nog) geen opleiding voor stadsmarinier.  Je wordt door de directeur Veiligheid van de stad voor deze functie gevraagd. 
De stadsmariniers krijgen hun opdrachten van de burgemeester en wethouders, de Stuurgroep Veilig en de Stuurgroep Veilig in de Wijk. 
Vaardigheden

Stadsmariniers moeten van doorpakken weten en sociaal vaardig zijn.